Sifu İnceleme
Sifu, Fransız Sloclap firması tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmış, action beat’em up tarzı bir oyun. Şu an için PlayStation 4, PlayStation 5 ve Epic Games‘e özel olarak Windows’a çıktı. Steam veya Gog için gelmesi tahminen 1 veya 1,5 seneyi bulacaktır.
Sifu Nedir? Kimdir? Necidir?
Çin’in bir şehirde, Fajar “The Botanist”, Sean “The Fighter”, Kuroki “The Artist”, Jinfeng “CEO” ve Yang “Lider”den oluşan beş dövüş ustasından oluşan bir grup, başka bir dövüş sanatları okuluna saldırıp, tüm öğrencileri katleder. Yang daha sonra okulun Sifu’su (Kantonca dilinde “usta” anlamına geliyor) ile yüzleşir ve aradığı bilgiyi teslim etmesini ister. Sifu direnir fakat Yang tarafından hem kendisi hem de -bizim de yönlendireceğimiz- çocuğu öldürülür. Ancak, sihirli bir tılsım sayesinde çocuk yeniden dirilir. Bu tılsımın, sınırlı kullanımı vardır ve her kullanımda çocuğu diriltir ama aynı zamanda yaşlandırır. Oyunun ana mekaniklerinden birisi de bu yaşlanma sistemi.
Okula saldırıdan 8 yıl sonra, çocuk büyür ve bizim oyunda yön verdiğimiz kahraman olarak karşımıza gelir. Oyunun en başında Kadın veya Erkek olarak seçtiğimiz kahramanımız, oyun başlangıcında 20 yaşındadır. Ustasının intikamını almak için bölüm bölüm karşımıza gelenleri dövdüğümüz bir dövüş sanatları ustası olmuştur. Oyun içerisinde öldüğümüzde bu tılsım sayesinde yaşımız büyür ve diriliriz. Her dirildiğimizde daha güçlenir ama canımız da aynı zamanda azalır. Bu seviyeleri ise oyun içerisinde bulduğumuz sunaklarda arttırabiliyoruz. Level atlama sistemi yerine 3 farklı şekilde gelişim gösteriyoruz. Bunlar; yaş, skor ve deneyim puanı. Yaş arttıkça güçleniyor ama canımız azalıyor. Deneyim ve skor puanlarını ise hem kendimizi geliştirmemizde hem de yeni dövüş stilleri öğrenmek için kullanıyoruz.
I Know Kung Fu
Sifu, third person shooter kamera ile oynadığımız ve 5 bölümden oluşan bir action beat’em up oyunu. Her bölüm sonunda bir başka level boss ile karşılaşıyoruz. Her bölümü geçtikçe kullanabildiğimiz yeni silahlar ortaya çıkıyor. Oyunda, Pak Mei Kung-Fu‘dan esinlenmiş 150’den fazla kendine has saldırı var. Ayrıca, her basit saldırı da kendi içerisinde birleştirilebiliniyor. Her ne kadar dövüş sitili çok olsa da bazı konularda eksiklikler farkediliyor. Masaların, koltukların üstünden atılıyoruz, ordan buraya zıplıyoruz ama duvarları hiç kullanamıyoruz. En azından birkaç tane hereket ekleyebilirlerdi. Oyun içerisinde şişe, sopa, tabure gibi birçok eşya aynı Jackie Chan filmlerinde olduğu gibi silah olarak kullanılabiliniyor. Sloclap firmasının kurucularından Pierre Tarno, Sifu’nun oynanışını Jackie Chan filmleri ve Dark Souls oyunundan esinlenildiğini bir söyleşisinde de belirtti.
Oynadığımız karakter ve ana bosslar dahil her karakterin kendi “Structure” seviyesi var. Bu seviye dolduğunda düşmanlar tamamen korunmasız hale geliyor ve canı bitmemiş olsa bile düşmanları tek seferde yere serebiliyoruz. Aynı zamanda bu bizim karakterimiz için de geçerli. Bir çeşit kalkan görevi görüyor. Saldırıları hasar almadan bloklamanızı sağlıyor ama dolduğunda siz de korunmasız oluyorsunuz. Bu süre içerisinde canınız tam olsa bile bir kerede ölebilir ya da yere çok kolay devrilebilirsiniz.
Peki, Nasıl Gözüküyor?
Sifu, her dokuda dijital fırça izlerinin çok rahat görüldüğü, renk tonlarının ve skalasının her bölüme göre değiştiği çok başarılı, 3 boyutlu bir görsel sunuyor. Ve bu görseller dramatik ışıklarla birleştirilmiş, bölümün duygusuna, ortamına göre çok hızlı değişiyor. Ara bölüm geçişlerinde, boss dövüşü geçişlerinde özel olarak müziğe ayak uydurularak sunulmuş. Animasyonlar genel itibari ile çok akıcı. Farklı komboları birleştirirken arasındaki geçiş çok hızlı olduğu için sorun farkedilmiyor ve bu hızlı geçişler oyunun tarzına çok yakışmış. Çok hızlı animasyonlar o harekete uygun hayalet efektleri ile birleştirilmiş. Elinize alabileceğiniz silahları farketmeniz en başlarda zor olsada sonradan alışıyorsunuz. En çok oyuncuların zorlanacağı görsel ise hangi vuruşun yukarıdan ya da aşağıdan geldiğini ayırt etmek olacağını düşünüyoruz. Biraz daha belirgin hale getirilebilinirdi. Ayrıca, son vuruş animasyonları çeşitlenebilirdi. Bir süreden sonra aynı şeyi görmek biraz sıkıyor.
Müzikler ise oyuna çok yakıştığını düşünüyorum. Geleneksel enstrümanlar elektronik müzik ile birleştirilmiş. Bazı bölümlerdeki ışık oyunları da müziğe göre ritim sağlıyor ve oyunda tutuyor sizi. Ne yazıkki henüz Spotify’da yok fakat oyunun Dijital Deluxe versiyonunu satın alırken yanında geliyor.
Sabır, Genç Çekirge
Sonuç olarak Sifu, dayak atarken müzik ve görselleriyle birlikte gayet tatmin edici bir oyun. Çok fazla oyuncu çok zor olduğundan şikayet etse de oyunun Dark Souls’dan esinlendiğini de unutmamak gerekli. Sifu ne mükemmel bir oyun diyemeyiz ama mekanikleri olsun, görselleri olsun ve müzikleri olsun çok başarılı, keyifli bir dövüş oyunu. Oturup saatlerce oynamalık değil ama gün içerisinde 1-2 saat girip, dayak atıp stres attığınız çok keyifli bir oyun.
İlginizi çekebilir: Assassin’s Creed Valhalla İncelemesi